Tratament eficient pentru scleroza in placi
Cercetatorii au descoperit un nou tratament pentru bolnavii care sufera de scleroza în placi. Potrivit studiilor realizate, transplantul de celule-susa prelevate din maduva osoasa a pacientilor poate conduce la stabilizarea si chiar la ameliorarea starii de sanatate a bolnavilor, atunci cand este efectuat in prima faza a maladiei, informeaza AFP.
La debutul bolii, simptome-le sunt intermitente si partial reversibile. Tratamentele pentru aceasta faza sunt pe baza de interferon si steroizi, dar anumiti pacienti nu raspund la terapie. Dupa o perioada de 10-15 ani petrecuti in acest stadiu al bolii, majoritatea bolnavilor intra in faza a doua, caracterizata prin degenerari neurologice graduale si ireversibile.
Pana in urma cu 15 ani, se obisnuia ca bolnavii aflati in faza a doua a maladiei sa primeasca un tratament intensiv care suprima imunitatea, de exemplu prin iradierea intregului corp, iar sistemul lor imunitar se refacea prin transplantul celulelor-susa prelevate din propria maduva osoasa. Procedura este insa foarte toxica, iar 3% dintre bolnavi decedau.
Specialistul Richard Burt si echipa lui de la Universitatea din Chicago au aplicat o procedura mai putin agresiva, asupra unor bolnavi cu varsta medie de 33 de ani si care sufereau de scleroza in placi de circa cinci ani. Cercetatorii au transplantat pacientilor celule-susa prelevate din maduva lor osoasa, iar dupa trei ani, trei sferturi dintre bolnavii tratati au inregistrat o ameliorare a starii lor de sanatate si nici unul nu a decedat, potrivit cercetatorilor, in opinia specialistilor, aceasta procedura pare „nu doar sa previna o progresie a maladiei, ci sa inverseze cursul ei”.
Evaluați articolul: