Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

A fost realizat transplant autolog de celule stem la un copil cu paralizie cerebrala

11.06.2013

5 min. lectură

A fost realizat transplant autolog de celule stem la un copil cu paralizie cerebrala

In fiecare an, mii de copii ajung sa sufere de leziuni ale creierului din care pot rezulta sechele pentru tot restul vietii. Asadar, pe baza dovezilor experimentale, s-a explorat potentialul terapeutic al sangelui din cordonul ombilical, cunoscandu-se faptul ca detine celule stem, pentru a examina neurogenerarea functionala in cazul unui copil cu paralizie cerebrala aparuta in urma unui stop cardiac. Baietelul, al carui sange din cordonul ombilical fusese stocat la nastere, avea doi ani si jumatate si era dezvoltat normal, cand o leziune ischemica a creierului l-a dus intr-o stare vegetativa. Noua saptamani mai tarziu a primit un transplant autolog cu sange din cordonul ombilical (91.7ml crioprezervat, 5.75x10E8 celule mononucleare, intravenos). Pe langa aceasta a fost supus unor terapii de reabilitare active (psiho si ergoterapie) zilnic cu reluari la 2,5,12,24,30 si 40 de luni. La reluare din a doua luna, electroencefalograma a aratat ca functiile de control motorii ale baiatului se imbunatatisera, paralizia spastica fusese redusa extrem de mult iar capacitatea vizuala fusese recuperata. Baietelul zambea, era capabil sa stea in sezut, si sa rosteasca cuvinte simple. Dupa 40 de luni, manca singur, mergea in premergator, pozitia corpului era verticala si putea sta de unul singur. Si-a imbunatatit expresivitatea limbajului si receptivitatea (propozitii de 4 cuvinte si vocabular de 200 de cuvinte). Aceasta regenerare la nivel neuronal este greu de explicat numai prin terapia de reabilitare si sugereaza ca transplantul autolog cu sange din cordonul ombilical poate fi un tratament determinant al paraliziei cerebrale dupa o leziune a creierului.

Afectiunile cerebrale din cauza stopului cardiac, la copii, rezulta din ischemia cerebrala generalizata. Rezultatul depinde de durata de resuscitare. Din nefericire, cei care supravietuiesc unui atac cardiac sufera de leziuni ale creierului care pot sa duca la sechele permanente, ca de exemplu, paralizia cerebrala, pentru care nu exista tratament.

Doar probe experimentale recente au fost aduse ca sa arate ca transplantul sistematic al celulelor umane mononucleare din sangele cordonului ombilical- care contine celule stem- a prevenit dezvoltarea paraliziei spastice intr-o schema experimentala de ischemie perinatala, la rozatoare. Aceste efecte terapeutice promitatoare i-au condus pe cercetatori la transplantul autolog cu celule mononucleare, realizat pe 17 Ianuarie 2009.

Transplant autolog cu celule din sangele cordonului ombilical.

In aceasta situatie disperata, parintii au cautat solutii si au cercetat in literatura de specialitate ca ultima alternativa (3). Ei au contactat departamentul de Obstetrica si Ginecologie (Ruhr-University Bochum) pentru a se informa despre un potential tratament individual cu sange din cordon, recoltat la nasterea fiului lor si stocat intr-o banca de celule stem (Vita34, Leipzig, Germania).

Dupa ce au obtinut consimtamantul scris al Comitetului Local de Etica si parintii si-au dat acordul, transplantul autolog a fost pregatit in conformitate cu cerintele legale germane (AMG§41(2) [BGBl.1S.2631], ghidul Bundes¨arztekammer). Identitatea unitatii de sange / pacient (unitate de sange din cordon (USC) nr. 10.03.98.82.1) a fost confirmata genetic (Gen.-nr. PEI HG.00000.01.1/2). Examentul neurologic premergator transplantului (video S3) a inclus EEG (Figura 2) (10 : 20-sistem) si analize de sange. USC continea 91.7 ml sange, criogenat in 6.0% DMSO (w/v), cu un total de 5.75x 10e8 celule mononucleare fara eritroblasti (vitalitate 85.7%, hemoglobina 125.7 mg/ml)

Dupa premedicatie (Midazolam), USC neprelucrat a fost transplantat intravenos peste 40 de minute, la noua saptamani dupa ce a avut stopul cardiac. Au fost observate efecte adverse moderate (hemoglobinurie tranzitorie, ameteala, hipertensiune), iar monitorizarea a continuat pentru 36 de ore. Pacientul a fost trimis in unitatea de recuperare, unde zilnic a beneficiat de fizioterapie, ergoterapie si lectii de vorbire. S-a facut follow-up la 2, 5, 12, 24, 30 si 40 de saptamani.

Rezultate

Ca urmare a tratamentului cu sange din cordon au avut loc schimbari remarcabile in dezvoltarea psihomotorie. Dupa o saptamana pacientul a incetat sa se lamenteze si a raspuns stimulilor acustici. Dupa patru saptamani, spasticitatea s-a redus usor putand sa atinga la comanda un “Big Mac” ( un slab control motor fin). Dupa doua luni, electroencefalografia (EEG) a evidentiat urmatoarele: controlul motor al capului s-a imbunatatit, pareza spastica s-a redus si vederea s-a imbunatatit in parte. Pacientul a putut sa prinda, sa tina, sa muste, sa mestece si sa inghita un biscuit, si-a dezvoltat zambitul, a ras la stimuli si a pronuntat cuvantul “ma-ma”. GMFM (test de masurare a cresterii motorii) s-a imbunatatit la 23 % de la 0% (“Lying & Rolling” 37%, “Sitting” 8%) si gradul de revenire din coma la 22/24 din 8. Din punct de vedere neurologic, pacientul a manifestat tetrapareza cu precadere la picioare. A fost posibila sederea in scaunul de reabilitare precum si contactul mana-gura. Oricum, pacientul inca prezenta un sindrom rezidual neurologic sever, inclusiv explorarea impulsiva mana-gura, controlul slab al capului, miscari necontrolate ale mainilor si reflexe neonatale persistent

Data fiind durata resuscitarii si severitatea afectarii cerebrale, sansele de supravietuire ale pacientului erau foarte mici (sub 6%), chiar daca atacul de cord s-a petrecut intr-un spital.

In concluzie, dat fiind leziunea cerebrala si starea vegetativa persistenta de care suferea, pacientul s-a recuperat extrem de repede si acest rezultat este greu de explicat numai prin folosirea terapiei. Luand impreuna probele, se pare ca transplantul autolog de celule din sangele ombilical, poate sa fi contribuit in mare parte la fantastica regenerare neuronala observata la acest pacient. Daca se confirma, acesta este prima garantie a unui trantament concret, prin celulele stem, al paraliziei cerebrale, pentru care, pana in prezent, nu exista vreun leac.

Raportul integral AICI

Sursa: www.hindawi.com

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de