Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Medicii isi pun speranta in transplantul de sange din cordonul ombilical pentru tratarea pacientilor cu HIV

18.06.2012

4 min. lectură

Medicii isi pun speranta in transplantul de sange din cordonul ombilical pentru tratarea pacientilor cu HIV

Timothy Brown a intrat in istoria medicala cand a devenit primul pacient care a fost tratat de HIV, dupa ce a primit un transplant de celule stem de la o persoana care era genetic imuna la aceasta infectie. Acum, medicii spera sa dezvolte acest succes si sa reuseasca sa trateze virusul folosind unitati de sange din cordonul ombilical ce contin aceleasi gene rezistante la HIV.

Brown, in varsta de 46 ani, era student in Berlin cand a fost diagnosticat pozitiv cu HIV in 1995. A raspuns bine terapiilor pana in 2006 cand doctorii l-au diagnisticat si cu leucemie mieloida acuta.
Medicul care l-a tratat pe Brown, Dr. Ger Hütter de la Spitalul Universitar din Berlin, a propus sa ii trateze leucemia folosind chimioterapie pentru a elimina sistemul imunitar si apoi sa il refaca printr-un transplant de maduva osoasa.

Insa in momentul cautarii unui donator potrivit, Dr. Hütter a dorit un singur fel de donator: unul care sa aiba o mutatie genetica numita Delta 32, care dezactiveaza receptorul CCR5 al celulelor sistemului imunitar. Acest receptor CCR5 este cel pe care virusul HIV il foloseste pentru a infecta victimele, ceea ce inseamna ca persoanele care au aceasta mutatie sunt imune la boala. Aproximativ 1% dintre europeni au aceasta mutatie, dar este si mai rar intalnita la persoanele cu originea in Africa, Asia sau America de Sud.

Dintre 232 de potentiali donatori, Hütter a gasit o persoana compatibila cu Brown care de asemenea avea mutatia Delta 32, la a 67-a incercare. Doctorii au efectuat transplantul, repopuland celulele maduvei osoase cu celulele donatorului. Cateva luni mai tarziu, leucemia lui Brown era in retragere si nu mai exista nicio urma de HIV in organismul sau.

Si in timp ce leucemia din nefericire a reaparut in anul urmator, necesitand un alt transplat, virusul HIV nu am mai aparut.

“Inca mai am niste dizabilitati din cauza tratamentului, nu este perfect”, a declarant Brown pentru FoxNews.com, explicand ca a avut unele probleme in vorbire si echilibru dupa procedura. “Dar este viata mea si sunt foarte fericit ca nu trebuie sa ma mai gandesc la HIV”

Totusi, transplantul de celule stem al lui Brown nu a fost posibil ca un tratament pe scara larga pentru HIV, potrivit doctorilor. Poate fi extrem de greu sa gasesti un donator compatibil, mai ales unul care sa poarte si gena rezistenta la HIV.

“Ideea sangelui din cordon a venit ulterior datorita succesului transplantului meu”, spune Brown. “In cazul meu, utilizand celule stem, a fost necesar sa se gaseasca persoana perfect compatibila cu mine. In cazul utilizarii sangelui din cordon, nu este necesar sa folosesti donator care este perfect compatibil, ceea ce inseamna ca sunt mai multe sanse sa se gasesaca un donator potrivit.”

Dr. Lawrence Petz, un specialist in transplantul de celule stem, precum si sef medical al StemCyte si presedinte al Cord Blood Forum, a explicat ca sangele din cordon ofera doctorilor mai multe variante in privinta gasirii de donatori si astfel apare posibilitatea tratarii mai multor persone.

“In acest moment, cred ca nu exista nicio cale de tratare a unui numar rezonabil de pacienti altfel decat utilizand sange din cordon.” A declarant Dr. Petz.

Acum doua saptamani, un pacient in Olanda a fost primul care a fost supus acestui tratament revolutionar. Precum si in cazul lui Brown, transplantul a fost initial destinat tratamentului unui alte boli, dar doctorii au selectat in mod expres o unitate de sange care continea gene rezistente la HIV in speranta tratarii si acestei boli. O alta operatie similara este programata acesata luna pentru un pacient in Madrid.

“Inca nu stim care va fi rezultatul final, dar suntem optimisti ca transplantul va fi benefic pacientului nostru” a declarant Dr. Petz. “de obicei dureaza cateva luni dupa procedura pentru a determina rezultatul (timp in care celulele primitorului sunt repopulate cu celulele donatorului), astfel ca urmarim evolutia ce ar putea deveni de interes istoric.”

Dr. Petz a explicat ca in acest moment, tratamentul nu este destinat tuturor pacientilor cu HIV. Inventarul unitatilor de sange din cordonul ombilical care poarta gena rezistenta la HIV- 100 din 17.000 testate pana in prezent- trebuie sa fie realizat in timp.

Dr. Petz a declarat ca pacientii cu HIV si cu alte dereglari hemolitice, precum Brown si pacientul din Olanda, si pacientii cu SIDA care nu raspund bine tratamentului medicamentos de pe piata, ar trebui luati in calcul pentru un astfel de transplant.

Sursa: www.foxnews.com

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de