Transplantul cu celule stem poate avea un rol determinant in scaderea accentuata a dozelor de radio- si chimioterapie la pacientii cu anemii severe
Transplantul cu celule stem in anemia aplastica severa si diskeratoza congenitala
Transplantul de celule stem este o terapie standard in multe centre din lumea intreaga. Experienta de pana acum cu transplanul de celule stem in leucemii, limfoame, cancere de alta natura, anemia aplastica si in alte afectiuni, evidentiaza o durata mai lunga de supravietuire asimptomatica si vindecarea in cazul anumitor pacienti. In acelasi timp, iradierea in dozele mari,chimioterapia si tipul citostaticelor dinaintea transplantului determina, de multe ori, efecte secundare intolerabile pentru anumiti pacienti. Revenirea lenta la normal a numarului celulelor sangvine e o complicatie frecventa a administrarii unor doze mari inaintea transplantarii, ceea ce determina un risc crescut de sangerare si infectie urmat de o spitalizare mai lunga.
Studii recente au aratat ca utilizarea unor doze mai mici de iradiere si chimioterapie (care nu determina anihilarea completa a celulelor maduvei pacientului), inaintea transplantului de maduva sau sange, poate fi un tratament mai bun al pacientilor de mare risc, cum sunt cei cu anemie aplastica severa sau cei cu diskeratoza congenitala. Transplanturile insotite de doze mai mici au ca rezultat perioade mai scurte de pancitopenie tranzitorie si cu un nivel mai ridicat decat in cazul transplantului cu doze traditionale de radio- si chimioterapie. Mai mult, in cazul acestor pacienti cu anemie aplastica severa si diskeratoza congenitala, celulele stem transplantate inlocuiesc celulele hematopoietice bolnave cu celule sanatoase.
Recent, s-a aratat ca maduva sanatoasa apare dupa transplantarile care utilizeaza doze de radio- si chimioterapie mult mai mici decat cele folosite in tratamentul pacientilor cu leucemii. In timp ce dozele mari pot fi necesare pentru a vindeca leukemia, acest fapt poate sa nu fie atat de important in cazul anemiei aplastice severe. Studiul cercetatorilor de la Centrul Masonic de Oncologie si ai Universitatii Minnesota arata, prin urmarirea unor parametri specifici, ca utilizarea dozelor mai mici de radio- si chimioterapie asociate transplantului cu celule stem este un tratament sigur si eficient al pacientilor cu anemie aplastica severa si diskeratoza congenitala.
Sursa: www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00455312?term=stem+cells&draw=3&rank=996
Evaluați articolul: