Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Optimizarea si dezvoltarea terapiilor antiinflamatorii utilizand celule stem mezenchimale din tesutul cordonului ombilical

30.10.2018

2 min. lectură

Optimizarea si dezvoltarea terapiilor antiinflamatorii utilizand celule stem mezenchimale din tesutul cordonului ombilical

Inflamatia este un fenomen major in etio-patogenia afectiunilor pulmonare de tipul fibrozei chistice, displaziei bronhoalveolare si astmului,  de cele mai multe ori determinand un prognostic sever si moarte. Celulele stem mezenchimale (CSM) umane au un potential antiinflamator bine-cunoscut. Tesutul cordonului ombilical este bogat in CSM si reprezinta o sursa importanta de terapie celulara antiinflamatorie.

CSM rezultate din tesutul cordonului ombilical au fost evaluate pentru potentialul lor de a diminua inflamatia, pe baza ipotezei ca secreta produsi antiinflamatori si altereaza reactia inflamatorie a celulelor epiteliale. In continuare, studiile cercetatorilor americani de la Case Western Reserve University Cleveland incep sa gaseasca conditii optime de crestere pentru a dezvolta cel mai puternic efect antiinflamator al CSM de cordon, dar si solutii in rezolvarea problemei variabilitatii donatorilor.

Bolile plamanului, in special astmul si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sunt raspunzatoare de decesul a circa 4 milioane de oameni in fiecare an, la nivel mondial. Poluarea aerului, fumatul, inflamatia si mutatiile genetice determina boli ale plamanilor prin deteriorarea capacitatii pulmonare, diminuarea ventilatiei si transportului de oxigen la tesuturi.  Simptomele afectarii plamanului pot fi dispneea, suieratul, tusea si durerea in piept, fapt care arata ca mecanismele patogenice pentru multe boli ale plamanilor sunt inflamatia si infectia. Inflamatia puternica si persistenta ei, conduce la infectii determinate de agenti patogeni precum Pseudomonas aeruginosa si pot determina afectiuni pulmonare severe ce pot ajunge pana la insuficienta pulmonara.

Sangele din cordonul ombilical uman a fost folosit in trecut ca sursa de celule stem hematopoietice. Aceste celule sunt multi-potente si au dovedit proprietati regenerative, antiinflamatorii si bioactive. CSM provenite din sangele cordonului si din maduva osoasa sunt bioactive si pot fi utilizate pentru ameliorarea inflamatiei si cresterea capacitatii bactericide in astm si fibroza chistica. In majoritatea studiilor clinice, CSM au fost obtinute din aspiratul de maduva osoasa a voluntarilor sanatosi, metoda agresiva si costisitoare.

Desi s-a determinat ca tesutul cordonului ombilical este o posibila resursa bogata in CSM, el este de multe ori aruncat la gunoi. Mai mult, fiind o resursa abundenta, avand o metoda non-invaziva de colectare si fara probleme de ordin etic, tesutul de cordon ombilical este o atractiva optiune pentru terapiile cu CSM.

Sursa: www.omicsonline.org/open-access/antiinflammatory-therapeutic-development-and-optimization-of-umbilical-cord-tissue-derived-mesenchymal-stem-cells-2157-7633-1000435-104209.html
 

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de