Terapia cu celule stem poate deveni o realitate pentru bolile cardiovasculare
Recuperarea endoteliala si inlocuirea celulelor sunt provocari terapeutice pentru medicina cardiovasculara regenerativa. Utilizat initial in tratamentul afectiunilor maligne ale sangelui, sangele din cordonul ombilical este acum o sursa necontroversata si acceptata de celule stem hematopoietice si non-hematopoietice pentru o varietate de terapii cu celule in studiile clinice.
Cercetatorii au revizuit potentialul terapeutic actual al sangelui din cordonul ombilical, pe baza dovezilor recente care demonstreaza capacitatea celulelor stem mezenchimale din sangele cordonului ombilical sa dezvolte noi vascularizatii in vivo.
Dincolo de interventiile medicamentoase sau chirurgicale, terapiile bazate pe celule stem sunt promitatoare pentru regenerarea tesuturilor umane afectate, prin promovarea dezvoltarii si vindecarii vasculare.
Sangele din cordonul ombilical se dovedeste a fi o sursa importanta de celule stem. In plus sangele din cordonul ombilical poate fi usor obtinut si crioconservat atat in banci publice cat si in banci private fara a se pierde viabilitatea celulelor si avand un risc mai scazut de transmitere a infectiilor virale si a multatiilor somantice decat tesuturile adulte.
In momentul de fata se fac cercetari pentru descoperirea unor noi posibile aplicatii ale tratamentelor pe baza de celule stem, unele dintre ele sunt chiar testate clinic. Investigatiile includ expansiunea ex-vivo a precursorilor hematologici ai sangelui din cordonul ombilical, imbunatatirea neurologica in paralizie cerebrala, encefalopatie ischemica neonatala, repararea cartilajului si tratamemtul tulburarilor metabolice, cum ar fi diabet zaharat de tip I. Pe langa studiile clinice curente, celulele stem mezenchimale din sangele cordonului ombilical sunt in curs de cercetare pre-clinic pentru bolile cardiovasculare, de la infarct miocardic la accident vascular cerebral.
Celulele stem mezenchimale care sunt numite alternativ celule multipotente stromale, nu se gasesc doar in sangele cordonului ombilical ci si in maduva osoasa, tesut adipos, placenta, tesuturile dermale si cordon ombilical.
In concluzie, aplicatiile sangelui din cordonul ombilical ar putea fi avantajoase pentru domenii majore ale terapiilor clinice. Dincolo de aceste provocari perspectivele pentru terapiile bazate pe sange din cordonul ombilical impotriva bolilor umane inclusiv a bolilor cardiovasculare sunt mai mult decat o promisiune.
Analele Academiei de Stiinta de la New York, 2012
Evaluați articolul: