Transplantul combinat de sange din cordonul omblical si maduva spinarii salvator pentru o fetita cu anemia Fanconi
Anemia Fanconi (AF) este o boala autozomala recesiva mostenita ce determina afectarea maduvei spinarii, malformatii congenitale asociate si tumori maligne solide sau hematologice.
Unicul tratament cu potential curativ pentru aceasta afectiune este transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.
In cazul unei fetite de 12 ani din Polonia, care suferea de anemia Fanconi, s-a utilizat transplantul combinat de celule stem din sangele cordonului ombilical si maduva de la fratele ei. Acesta a fost primul caz din Polonia care a primit un astfel de transplant combinat.
Dupa ce au aflat despre boala de care suferea fetita, parintii ei au decis sa aiba un alt copil si sa colecteze sangele din cordonul ombilical la nastere.
Boala surorii mai mari, a facut ca recoltarea sangelui bebelusului sa fie incadrata in programul “Colectare de sange din cordon pentru salvarea vietii” al Bancii Poloneze de Celule Stem (PBKM – parte a grupului FamiCord, din care face parte si Biogenis).
Acum, la mai mult de 2 ani de la transplant, fata se afla intr-o stare foarte buna cu o functie hematopoietica normala.
Primul transplant reusit de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat in anul 1988, cu celule stem recoltate de la sora compatibila, unui baietel de 5 ani cu anemia Fanconi. In prezent, la 24 de ani dupa transplant, baiatul traieste si are parametrii sangelui periferic normali.
Sangele cordonului ombilical s-a dovedit a fii o sursa potrivita de celule stem hematopoetice pentru reconstituirea hematopoietica in cazul bolilor genetice, metabolice, imunologice, hematologice si oncologice la copii.
Sursa: Central European Journal of Immunology, 2013
Evaluați articolul: