Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Potentialul terapeutic al sangelui de cordon

22.11.2018

3 min. lectură

Potentialul terapeutic al sangelui de cordon

Nasterea unui copil poate schimba pentru totdeauna viata unei familii iar cercetarea medicala arata ca poate, in egala masura, salva vieti. Sangele de cordon, sangele care ramane in cordonul ombilical uman si in placenta dupa nastere, este o sursa bogata de celule progenitoare hematopoietice, numite si celule stem,  precursoare ale altor celule sangvine, ideale pentru transplantare in tratamentul multor afectiuni care ameninta viata.
Maduva osoasa provenita de la donatori a fost, in mod traditional, sursa principala de celule stem folosite pentru inlocuirea maduvei bolnavilor, dar cercetarea in domeniu arata ca sangele cordonului ombilical este o sursa excelenta si preferata de cele mai multe ori. Cu toate ca detine un imens potential, raman si cateva obstacole importante in intelegerea si in stocarea sangelui de cordon.

 cordblood

Puterea Sangelui de Cordon

Din punctul de vedere al parintilor, tot ce tine de graviditate, nastere si nou-nascut este absolut uimitor si in realitate, chiar asa si este. Din perspectiva medicului, nasterea unui copil produce entuziasm si arata potential cu privire la celulele stem ale sangelui de cordon si a afectiunilor pe care acesta le trateaza.
Celulele stem ale sangelui de cordon suscita interes pentru ca arata un potential imens. Biologic, sunt mai tinere si mai flexibile, daca le comparam cu celulele stem extrase din maduva osoasa a adultului si sunt considerate “naïve”, imature din punct de vedere imunologic, nefiind expuse la infectii pana la nastere. Aceasta caracteristica le face mai tolerante, daca vorbim despre compatibilitatea celulara dintre sangele de cordon si pacient. Celulele stem din sangele de cordon pot fi transplantate unor pacienti care nu au disponibil un donator perfect compatibil. Aceste celule mai au o calitate unica: cand sunt stocate, ofera avantajul de expune pacientul la mai putine riscuri si complicatii dupa transplantare.

 cordblood2

Transplantul Sangeluı de Cordon are o Lunga Istorıe

Multi oameni nu-si dau seama ca transplantul cu sange de cordon se realizeaza de multi ani, afirma dr. Kelley Young, oncolog in mai multe spitale din zona Kansas City. “Sangele cordonului ombilical se foloseste ca tratament de 30 de ani, iar celulele stem provenite din maduva osoasa inca de si mai mult timp”, a explicat ea.
Dr. Eliane Gluckman a efectuat primul transplant cu sange de cordon din lume in 1988, pentru un pacient care suferea de anemie aplastica severa. Din acel moment, s-au realizat peste 35.000 de transplanturi de sange de cordon in toata lumea. Totusi, multi oameni nu sunt informati cu privire la potentialul terapeutic al sangelui de cordon sau  la procesul stocarii lui.

Sursa: healthykcmag.com

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de