Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Ordinea zilei – Celulele stem fac minuni in medicina regenerativa

07.08.2014

6 min. lectură

Dorin Pirciog, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), vorbeste, intr-un interviu pentru Ordinea zilei, despre cele mai noi terapii care implica utilizarea celulelor stem, dar si despre cum au evoluat recoltarile in Romania si care sunt problemele cu care se confrunta firmele implicate in acest sector.

Care sunt cele mai noi terapii cu celule stem la nivel international? Dar la nivel national?

Exista foarte multe terapii experimentale la nivel international, dintre care amintesc doar cateva: diabetul zaharat, autismul, scleroza multipla, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, cancer de san, HIV, paralizii cerebrale etc. La nivel national, in afara bolilor cu predominanta hematologica (de sange), se incearca recent abordarea paraliziei cerebrale intr-un proiect experimental.

Care ar fi cele mai notabile reusite/descoperiri in domeniu in ultima perioada?

Aceste reusite s-au petrecut in special in domeniul medicinei regenerative. Aici amintim: sinteza structurilor tridimensionbale de rinichi, de minilobi hepatici, cu mare impact in transplantologie (fiind foarte cunoscute listele lungi de asteptare ale unor organe compatibile), trahee sintetizate din celule stem pe schelet sintetic si chiar a unor minicreiere.

Cum a evoluat piata locala de celule stem in prima jumatate a anului in curs?

ARBACS nu detine, din pacate, date oficiale despre evolutia pietei locale de celule stem. Acestea pot fi gasite la Agentia Nationala de Transplant. Din ceea ce vedem in piata, putem opina ca domeniul a avut o tendinta relativ constanta, cu mici fluctuatii periodice, normale. In plus, oferta companiilor din piata este din ce in ce mai diversificata, iar clientii sunt mai bine informati, mai pretentiosi si interesati de ofertele si discount-uri facute de bancile ce celule stem care activeaza in Romania.

La ce valoare a ajuns piata si cate recoltari s-au efectuat in primul semestru al anului?

Aceste date se regasesc tot la Agentia Nationala de Transplant.

Comparativ cu alte state din regiune, privind numarul de recoltari si de valoarea pietei de celule stem unde se pozitioneaza tara noastra?

Raportat la numarul de nasteri, tara noastra are un un procentaj foarte bun, de 6% din totalul nasterilor din Romania. Nivelul este peste media europeana. Anual, aproximativ 12.000 de mame din 200.000 de nasteri aleg recoltarea celulelor stem la nastere. In ceea ce priveste valoarea pietei, nu putem face o comparatie, intrucat nu exista date oficiale care sa ne permita. La nivel european, media este de 2-3% din numarul de nasteri. Exista insa toate sansele unei cresteri, in principal datorita adoptarii rezolutiei Parlamentului European din anul 2012 care incurajeaza cresterea rezervelor de sange din cordonul ombilical in randul statelor membre UE. Alte procentaje europene: Germania 2%, Polonia 2%, Italia 3%, Spania 3,5%, Serbia 4%, Portugalia 8% , Grecia 8%.

Cate companii exista la ora actuala pe piata? Au aparut schimbari in piata comparativ cu anii trecuti? Mai auziti de cazuri in care s-au incheiat contracte de recoltare cu „firme fantoma”?

La ora actuala, in Romania exista aproximativ 18 companii autorizate pentru a presta o anumita activitate pe piata celulelor stem. Dintre acestea doar 6 sunt acreditate prin Ordin de Ministru ca banci de celule stem. Competitia este una destul de stransa, iar parintii care vor sa recolteze celule stem nu se mai uita acum doar la preturile cele mai mici. Acestia tin cont atat de serviciile oferite, punand mai mult accent pe raportul calitate-pret, cat si de reputatia pe care o anumita companie o are in piata.

Ce estimari aveti privind evolutia pietei pana la finele anului?

Va continua tendinta de cernere a pietei. Vor ramane doar bancile puternice, serioase si care au ales sa aloce investitii importante pentru cercetare. Insa, pana la finele acestui an nu estimam variatii majore pe piata celulelor stem. Piata din Romania este acum mai matura si mai bine organizata, companiile cu un renume bun reusind sa se diferentieze. In plus, s-au redus si cazurile in care parintilor li se vindeau pur si simplu „sperante desarte”, tind cont de faptul ca clientii sunt mai bine informati si pun un accent mai mare pe calitate.

Care sunt cele mai mari probleme cu care domeniul se confrunta la ora actuala?

Din pacate, la ora actuala, jucatorii din piata se confrunta cu o relativa lipsa de credibilitate a serviciului oferit. Aceasta lipsa de credibilitate este cauzata in principal de lipsa cazurilor tratate cu celule stem din cordonul ombilical in spitalele din Romania. Trebuie mentionat insa ca exista pacienti romani care au stocat celule stem in banci prezente in Romania si care au realizat transplanturi in afara tarii. In plus, cercetarea in acest domeniu evolueaza intr-un ritm rapid, fapt care este incurajator pentru parintii care au recoltat deja celule stem din sangele din cordonul ombilical sau pentru cei care vor recolta in viitor.

Ce ne puteti spune de preturile pachetelor de recoltare si stocare de celule stem comparativ cu anul trecut?

Un pachet de baza, standard, poate costa in jur de 2.000 lei. La acest pret se mai adauga o taxa de stocare anuala de aproximativ 250-350 lei. Insa, observam o tendinta usor descrescatoare a preturilor pentru aceste pachete standard. Costurile unui pachet pot ajunge si la peste 10.000 lei, in functie de serviciile suplimentare incluse.

Care este pozitia ARBACS referitoare la declaratia recenta facuta de dr. acad. Laurentiu M. Popescu privind faptul ca terapia cu celule stem este o afacere de peste sapte miliarde de dolari, dar din care nu avem niciun singur pacient vindecat?

ARBACS considera ca s-a facut o greseala de interpretare. Declaratia cuprinde cuvantul „afacere”, cu toate ca aceasta face referire doar la bani cheltuiti (investitiile de 7 miliarde de dolari). O afacere presupune un profit, despre care nu s-a amintit nimic. Si, din acest motiv, credem ca ceea ce se intampla in piata de celule stem trebuie considerat mai degraba o investitie in viitorul promitator al acestora. In ceea ce priveste afirmatia cum ca nu ar exista niciun singur pacient vindecat, cu siguranta aceasta este scoasa din context: domnia sa a dorit sa afirme ca tot ceea ce s-a facut pana acum (si sa nu uitam ca anul trecut s-a atins cifra de 1 milion de transplanturi cu celule stem, cifra greu de trecut cu vederea) nu ar fi fost cu celule stem pure, ci ar fi contribuit si telocitele, acele celule fara de care celulele stem nu si-ar putea atinge tinta, conform spuselor dansului. Prof. Dr. Laurentiu Popescu a afirmat de nenumarate ori ca celulele stem nu pot actiona singure, ci impreuna cu telocitele.
Sursa: Ordinea zilei

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de