Imbunatatirea conectivitatii si ameliorarile clinice la copiii mici cu autism dupa transplantul autolog cu celule stem hematopoietice recoltate la nastere
Autismul este o tulburare eterogena neurologica de dezvoltare caracterizata prin dificultati in comunicare, interes scazut pentru relationare si prezenta unui comportament repetitiv. Echipa de cercetatori ai universitatii americane Duke a raportat anterior, intr-un studiu clinic de faza I, imbunatatiri semnificative in comportament, inclusiv in relationarea sociala, imbunatatirea comunicarii si scaderea simptomelor clinice la copiii cu autism dupa un singur transplant autolog cu celule stem hematopoietice (CSH) din cordonul ombilical. In cadrul studiului de fata, cercetatorii s-au concentrat pe stabilirea unei asocieri intre aceste ameliorari clinice si schimbarile aparute in conexiunile dintre diferitele structuri ale creierului. La acest studiu au participat 25 de copii cu autism cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani.
Din punct de vedere clinic, rezultatele au fost evaluate avand la baza teste specifice acestei afectiuni. Conectivitatea structurala cerebrala a fost evaluata inaintea tratamentului si dupa 6 luni de la inceperea lui la 19 dintre copii, prin teste imagistice caracteristice si tractografie. Imbunatatirea comportamentului a fost asociata cu cresterea conectivitatii intre structurile substantei albe din regiunile frontale, temporale si subcorticale (hipocamp si ganglionii bazali), care in trecut au prezentat anomalii anatomice, functionale si de conectivitate in autism. Rezultatele actuale sugereaza ca imbunatatirea abilitatilor de socializare si scaderea simptomelor copiilor cu autism dupa transplantul autolog cu CSH au fost asociate cu cresterea conectivitatii intre structurile cerebrale care coordoneaza comunicarea, limbajul si relatiile interpersonale.
Sursa: www.stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/sctm.18-0251
Evaluați articolul: