Dr. Dorin Pirciog, ARBACS: Medicina regenerativa, medicina viitorului. Pentru ce afectiuni se utilizeaza celulele stem
Considerata medicina viitorul, medicina regenerativa a reusit in ultimii ani sa revolutioneze tot ceea ce tine de domeniul medical. Atat medicii, cat si pacientii, isi pun sperantele in aceasta ramura a medicinei, in conditiile in care rezultatele aduse de ea sunt pur si simplu inimaginabile.
Ce poate fi mai revolutionar decat sa creezi un anumit organ, in laborator, din celule stem, proprii, care sa inlocuiasca un organ bolnav? Cum s-ar mai reduce lungile liste de aşteptare, de luni de zile, pentru un organ compatibil?
Astfel, medicina regenerativa nu face nimic altceva decat sa repare si sa inlocuiasca tesuturile afectate ale organismului nostru cu alte tesuturi create din celulele stem proprii. Un exemplu elocvent este reusita unor cercetatori americani care au creat, in laborator, din celule stem, o inima de soarece functionala.
Aceasta nu este singurul organ creat din celule stem. In Marea Britanie, un laborator de cercetare a creat o multime de organe umane din celule stem: urechi, nasuri, cornee, chiar si vase de sange si cartilaje.
In plus, anul trecut, s-au facut progrese importante in domeniul celulelor stem: s-au creat in laborator structuri miniaturale de ficat, structuri precursoare ale creierului, a unor glande lacrimale si salivare si a unor structuri de rinichi tridimensionale.
Probabil multe persoane se intreaba cum se poate realiza acest lucru. Raspunsul este dat de caracteristicile unice pe care celule stem le detin. Celule stem sunt celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Unicitatea lor consta in faptul ca au abilitatea de a genera tipuri diferite de celule, prin urmare pot renegera si dezvolta organe si tesuturi noi.
Celulele stem pot revolutiona medicina moderna intrucat au capacitatea de a se diferentia in alte tipuri de celule, precum si de a se auto regenera.
Trebuie mentionat faptul ca celulele stem au trei carcateristici unice prin care reusesc sa se diferentieze de celelalte celule din organism: sunt nespecializate, se pot regenera si diviza pe o perioada lunga si se pot transforma in celule specializate. Astfel, aceste celule pot fi ”programate” sa se dezvolte in orice tesut al organismului uman.
Anual, se aloca miliarde de euro, fonduri private, cat si de stat, pentru cercetarile in domeniu medicinei regenerative si a celulelor stem. In plus, statisticile arata ca in urmatorii 10 ani, aproape un sfert din acest domeniu se va baza pe medicina regenerativa.
Comentariu realizat de Dr. Dorin Pirciog,
Președinte Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS)
Sursa: www.doctornews.ro
Evaluați articolul: