Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Descoperire: o nouă moleculă ce permite creșterea transplanturilor cu celule stem

07.10.2014

3 min. lectură

Descoperire: o nouă moleculă ce permite creșterea transplanturilor cu celule stem

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Imunologie şi Cancer (IRIC) de la Universitatea din Montreal au publicat în prestigioasa revista Science, anunțul cu privire la descoperirea unui nou tip de molecule, primul de acest fel, ce permite multiplicarea celulelor stem dintr-o unitate de sânge din cordonul ombilical.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt folosite pentru transplanturi ce vizează vindecarea bolilor legate de sange incluzând leucemia, mielomul și limfomul, în condiţiile în care pentru mulţi pacienţi această terapie constituie o ultimă speranţă.

Dr. Guy Sauvageau, investigator principal la IRIC și hematolog la Spitalul Maisonneuve-Rosemont, declară că această moleculă are potenţialul de a multiplica de 10 ori numărul de unități de sânge din cordonul ombilical ce se folosesc în transplanturi. Ca atare, se pot reduce considerabil complicaţiile asociate cu transplantul de celule stem. De asemenea, această descoperire este deosebit de utilă pentru pacienţii non-caucazieni, în cazul cărora există puţini donatori compatibili.

În decembrie 2014 la spitalul Maisonneuve-Rosemont vor fi continuate studiile utilizându-se această moleculă şi un bioreactor pentru culturi de celule stem. Proiectul este denumit UM171 in onoarea Universităţii din Montreal şi va fi făcut în colaborare cu Universitatea din Toronto. Centrul de Excelenţă pentru terapie celulară de la Spitalul Maisonneuve-Rosemont va servi drept unitate de producție pentru celulele stem, iar grefele vor fi apoi distribuite pacienţilor din Montreal, Quebec și Vancouver. Rezultatele concrete vor fi disponibile un an mai târziu, în decembrie 2015.

„Aceste progrese extraordinare rezultă din eforturile depuse de o echipă remarcabilă, care include elevi extrem de talentați și cercetatori cu studii postdoctorale care lucrează în laboratoarele IRIC”, adaugă Dr. Guy Sauvageau. Printre aceştia sunt: Iman Fares (student la doctorat) și Jalila Chagraoui (ofițer de cercetare), împreună cu specialiști în chimie medicală aflaţi sub conducerea lui Anne Marinier.

Conform cercetătorilor anterioare şi acestei decoperiri, sângele ombilical al nou-născuților este o sursă excelentă de celule stem hematopoietice utile in transplanturile de celule stem, deoarece sistemul lor imunitar este înca imatur iar celulele stem au o probabilitate mai mică de a induce o reacție imună adversă la destinatar.

Mai mult decât atât, nu este necesară existenţa unei compatibilităţi imunologice perfecte între donator și primitor, spre deosebire de un transplant de măduvă osoasă. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri numărul de celule stem obținute dintr-un cordon ombilical este mult prea mic pentru tratarea unui adult, iar utilizarea sa este limitată înainte de toate la tratamentul copiilor. Cu noua molecula UM171 va fi posibil să se înmulțească celule stem în cultură și să se producă suficient de multe pentru a se trata adulți.

Sursa: Nouvelles Umont Real

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de