Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Conferința FamiCord “Cellular therapies- an interdisciplinary approach”

29.09.2022

4 min. lectură

Conferința Aniversară “Cellular therapies – an interdisciplinary approach”

Conferinta științifică a început în dimineața zilei de 7 Octombrie, cu 5 secțiuni consecutive prezidate de Prof. Krzystof Kolwak (Wroclaw Medical University), Dr. Emilian Snarski (Medical University Warsaw); Dariusz Boruczkowski (Polish Stem Cell Bank); Prof. Grzegorz Basak (Medical University of Warsaw) si Dr. Mariusz Ratajczak (University of Louisville, KY SUA)

Famicord stand

Culminând la final cu prezentarea Prof. Joanne Kurtzberg, tematicile abordate au inclus noutăți importante despre utilizarea celulelor stem din sânge și cordon ombilical, care subliniază perspectivele terapeutice importante ale acestora în diverse patologii:

Prof. Robert Wynn – Royal Manchester Children’s Hospital, UK

a subliniat avantajele utilizării SCO pentru transplant la copii versus măduva osoasă sau sânge periferic

– în cazul bolilor oncologice: o rată scăzută de re-cădere și supraviețuire superioară printr-un efect crescut grefă-versus-leucemie (durata supraviețuirii fara re-cădere e mai lungă și la toate nivelurile MRD (minimal residual disease – persistența celulelor canceroase-) în copii cu leucemie mieloidă acută), rata de reacții grefă-versus-gazdă net superioară în cazul SCO; match-ul “imperfect” (7/8) este clar mai bun decât match perfect (8/8); în cazul MRD pozitiv rata de supraviețuire fără re-cădere este dublă în cazul utilizării SCO (în cazul MRD negativ rata este mai bună, însă doar cu 10-15%)

dezavantajul este o creștere crescută a mortalității legate de tratament (12% vs. 7%) datorită grefării întârziate sau deficitare.

– în cazul afecțiunilor non-oncologice (talasemie, boli de metabolism exemplu mucopolizaharidoza) – lipsa reacțiilor tip grefă-versus-gazdă.

Concluzie: SCO este o sursă mai bună de celule stem pentru unele patologii non-oncologice, precum și în cancerele mieloide.

Mai multe prezentări au fost focusate pe tratamentul cu celule stem mezenchimale – inclusiv cele din țesut cordonal și gelatina Wharton:

– Prof. Peter Bader – J. W. Goethe University, Frankfurt, Germania

Utilizarea cu succes a celulelor mezenchimale stromale în cazurile grave de grefă-versus-gazdă, care nu răspund la tratamentul cu doze mari de steroizi.

– Dr. Cezary Kowaleski – Warsaw Medical University, Polonia

Utilizarea Gelatinei Wharton și a celulelor mezenchimale din cordonul ombilical pentru vindecarea ulcerelor cronice din epidermoliza buloasă și arsuri grave.

– Prof. Dominique Farge – Saint-Fouis-Lariboisiere Hospital, Paris, Franța

A prezentat rezultate pozitive obținute cu celule stem mezenchimale (inclusiv țesut cordonal) pentru tratamentul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroderma, spondilita, artrita, etc).

– Dr. Per-Ola Carlsson – Uppsala University, Suedia

Progrese obținute în urma administrării celulelor mezenchimale stromale (țesut) la un număr mic de pacienți cu diabet zaharat tip I (insulino-dependent).

– Prof. Piotr Musiatek – Jagiellonian University Medical College and Jan Paul II Hospital, Cracow, Polonia

Rezultate pozitive în regenerarea miocardului după infarct utilizând celule stem administrate intracoronarian (implantare 40% cu documentare imagistică și îmbunătățirea fracției de ejecție)

– Prof. Aleksandra Klimczak – Polish Academy of Sciences, Ludwik Hirszfeld Institute of Immunology and Experimental Therapy

Celule stem mezenchimale și stromale utilizate în regenerarea țesuturilor și medicina regenerative.

A urmat o serie distinctă de prezentări care au arătat experiența și progresele realizate prin utilizarea terapiior CAR-T, iPSC (celule stem induse puripotente) și a veziculelor extracelulare (exozomi) provenite din celule stem, cu efecte para- și exocrine pentru mai multe țesuturi – Prof. Natalia Rozwadowska – Polish Academy of Sciences Institute of Human Genetics; Prof. Ewa Zuba-Surma – Jagiellonian University, Poland

Utilizarea sângelui de cordon ombilical provenit din băncile de celule ca sursă pentru celule NK modificate pentru imunoterapia oncologică a fost prezentată de Ast. Prof. Rafet Basar – MD Anderson Cancer Center, University of Texas, SUA

Fără îndoială punctul culminant al conferinței l-a constituit prezentarea Doamnei Prof. Joanne Kurtzberg de la Duke University – Center for Autism and Brain Development, SUA, care a discutat rezultatele studiilor clinice recent finalizate la copii cu autism și pareză spastică tratați atât cu sânge de cordon ombilical cât și cu țesut cordonal, în cadrul cărora s-au evidențiat grupuri de copii care au facut progrese semnificative în urma tratamentului, precum și viitoare direcții pentru îmbunătățirea acestor tratamente. Concluziile au inclus faptul ca monocitele din sângele cordonal au proprietăți unice, diferite de monocitele adulte, iar celulele din sângele și țesut cordonal scad inflamația sistemică și în sistemul nervos central, promovează formarea oligodendrocitelor, modulează conectivitatea neuronală, promovează remielinizarea și ajută în hipoxia cerebrală, proprietăți care stau la baza unor viitoare indicații clinice.

Articol realizat de Doctor Felician Stăncioiu – medic și cercetător român, investigator principal în tratamente cu celule stem.

Stancioiu

 

 

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de