Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Cercetatorii au obtinut in laborator tesut osos din celule stem

05.07.2012

2 min. lectură

Cercetatorii au obtinut in laborator tesut osos din celule stem

Oamenii de stiinta israelieni au reusit sa obtina in conditii de laborator os uman din celule stem.

Acest progres deschide calea pentru pacientii cu fracturi osoase care pot beneficia astfel de repararea sau chiar inlocuirea oaselor in intregime cu altele noi create in afara corpului din propriile celule.

Noul tesut a fost obtinut din celule stem prelevate din tesut adipos. A durat aproximativ o luna de zile ca celulele stem sa se transforme in sectiuni de os complet formate, de cativa centimetrii lungime
Profesorul Avinoam Kadouri, seful comisiei stiintifice a Bonus BioGroup, a declarat: “Noi folosim structuri tridimensionale pentru a fabrica os in forma si geometria corecta.

Putem creste aceste oase in afara corpului si apoi il transplantam pacientului, la momentul potrivit. Scanand zona vatamata, implantul ar trebui sa se potriveasca perfect si sa fuzioneze cu tesuturile din jur. Nu exista probleme de respingere datorita faptului ca celulele provin chiar de la pacient.”

Care este procedura?

Tehnologia, care a fost dezvoltata de catre Profesorul Avinoam Kadouri impreuna cu cercetatorii de la Institutul de Cercetare Technion din Israel, utilizeaza trei scanari tridimensionale ale osului deteriorat pentru a construi o matrita gelatinoasa tri-dimensionala care sa se potriveasca perfect cu zona lezata.

Celule stem mezenchimale, care au capacitatea de a se dezvolta in multe alte tipuri de celule din organism,  sunt introduse intr-o masinarie automata numita “bioreactor”, care asigura conditiile adecvate pentru a permite celulelor sa se dezvolte in os.

La animale s-a reusit deja efectuarea cu succes a transplantului de os. Oamenii de stiinta au reusit sa insereze 2,54 cm de os crescut in laborator in sectiunea mediana a piciorului unui soarece, unde a fuzionat perfect cu osul deja existent.

Tehnica ar putea in cele din urma sa permita medicilor sa inlocuiasca oase care au fost zdrobite in accidente, sa ajute in cazul defectelor de sinteza osoasa sau in cazul chirurgiei plastice de reconstructie.

Sursa: www.telegraph.co.uk

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
0
(0)
)

De asemenea, veți fi interesat de