Băncile de celule stem – viitorul medicinei regenerative şi personalizate
David T. Harris – departamentul de Imunobiologie, Universitatea din Arizona
În studiul său prof. David T. Harris explică de ce medicina regenerativă, ingineria ţesuturilor şi terapia genelor (genetică) oferă posibilitatea de a trata şi vindeca numeroase afecţiuni pentru care nu s-au găsit până în prezent tratamente.
“Medicina personalizată poate oferi soluţiile optime, cel mai adesea cu ajutorul celulelor stem. Totuşi, calitatea celulelor stem depinde de vârsta şi starea de sănătate a celor de la care se recoltează acestea. Băncile de celule stem însă, oferă posibilitatea de a se păstra celule stem recoltate la naştere, atunci când au cea mai mare viabilitate”.
Celulele stem se regăsesc în măduva osoasă, cordonul ombilical cu ţesutul său şi ţesutul adipos. Fiecare dintre aceste surse conţin celule stem ce pot fi obţinute de la majoritatea oamenilor, fără prea multe dificultăţi şi într-un mod economic, simplu, însă, cele mai viabile şi utile s-au dovedit a fi celulele stem recoltate la naştere.
Studiul prof. Harris dezbate avantajele şi dezavantajele fiecărei surse de celule stem dar mai ales factorii care trebuie luaţi în cosiderare de către băncile de celule stem, metodele folosite şi felul în care se utilizează în prezent şi ar trebui utilizate sursele de celule stem în viitor.
Iată o serie de consideraţii importante ale autorului bazate pe cercetările medicilor şi asistentelor, cu implicarea pacienţilor: “Celulele stem criogenate, recoltate la naştere oferă cele mai bune rezultate în dezvoltarea şi implementarea medicinei regenerative şi personalizate. CB, CT-MSC and AT-MSC sunt cea mai bună sursă de celule stem aproape pentru oricine. Celule stem din cordonul ombilical, folosite de mai bine de 20 ani, conform unor reguli bine stabilite de catre băncile de celule stem au fost folosite în numeroase transplanturi şi în mii de terapii regenerative.
Celulele stem din ţesutul cordonului ombilical au început să fie utilizate de mai bine de 5-7 ani de către bancile de celule stem…Celulele stem mezenchimale s-au dovedit a fi cele mai utile pentru medicina regenerativă, înregistrând succese în tratarea problemelor ortopedice, cardiovasculare şi neurologice, în timp ce celulele stem din cordonul ombilical dau rezultate în tratarea bolilor de sânge (maligne sau genetice). În orice caz, celulele stem recoltate la naştere şi criogenate oferă cele mai bune rezultate.”
Conform publicaţiei americane de specialitate “Biomedicina” din 2014, se estimează că 1 din 3 persoane vor putea beneficia de celule stem în medicina regenerativă, incluzând aici terapii pentru afecţiuni cardiovasculare, neurologice şi ortopedice.
Evaluați articolul: