Înapoi

Selectați regiunea dumneavoastră

Corporate

Contactează-ne și obține oferta!

Află mai multe acum!

Actualitati si perspective in utilizarea terapiilor cu celule stem in accidentele vasculare cerebrale (AVC)

04.10.2018

2 min. lectură

Actualitati si perspective in utilizarea terapiilor cu celule stem in accidentele vasculare cerebrale (AVC)

In ciuda eforturilor intense ale cercetatorilor, AVC este prima cauza a dizabilitatilor adultului la nivel mondial, avand un imens impact social si economic. Pentru a scadea acest impact al AVC la nivelul societatii, cerectatorii continua sa caute strategii pentru obtinerea unei mai bune recuperari functionale a acestor bolnavi. Acest articol publicat de biochimisti si neurologi ai Univesitatii de Medicina si Farmacie din Craiova, prezinta in detaliu actualitatea si tendintele in eforturile pentru dezvoltarea de noi terapii in domeniul celulelor stem si, in acelasi timp, timpul de actiune in stransa relatie cu traseul si originea celulelor stem, dar si cu tipul de tesut in care actioneaza. Mai mult, AVC apare la varstnici cu afectiuni secundare care pot limita beneficiile si cele mai multe studii preclinice nu iau in considerare acest lucru. Oricum, finantarea sustinuta in cercetare este obligatorie si permite dezvoltarea si testarea de noi cai pentru atenuarea impactului economic al consecintelor AVC asupra societatii.

Studii exprimentale recente au aratat ca administrarea celulelor stem neurale sau stimularea lor endogena sunt capabile sa imbunatateasca remodelarea creierului dupa AVC, chiar si la pacientii varstnici. S-a mai dovedit ca creierul acestor pacienti poate activa cai de reconstruire specific pacientilor tineri, dar rezultatul terapeutic apare mai greu si este incomplet. Terapia celulara la pacientii varstnici este promitatoare in recuperarea tesutului cerebral. In aceasta privinta, atentia cercetatorilor se indreapta spre gasirea celui mai potrivit candidat in tratamentul AVC: celule stem mezenchimale sau celule stem neurale.

Cand se stabileste o noua abordare terapeutica, este extrem de important sa se inteleaga mecanismele care produc efectele observate si sa fie sustinute atat timp cat este necesar pentru a se obtine o recuperare eficienta. Astfel, studiile anterioare au afirmat ca terapiile cu celule stem pot initia neurogeneza si dezvoltarea axonilor si pot activa cai de reconstructie prin atenuarea inflamatiei la nivelul tesutului neuronal si producerii factorilor de crestere.
 
Sursa: www.omicsonline.org/open-access/current-stage-and-future-perspective-of-stem-cell-therapy-in-ischemicstroke-2157-7633-1000381.php?aid=86644

Evaluați articolul:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

(
5
(1)
)

De asemenea, veți fi interesat de